2015. augusztus 10. 15:45 - joozsef

Vicinális dugóhúzó

Ez volt a BME Gépészkar vicces folyóiratának címe. Azért használtam, mert egyrészt most vicces dolgok következnek, másrészt a Google nem hoz 10 évnél újabb találatokat még az említésekről sem, nemhogy magáról a kiadványról – na, majd mostantól.


„Az embernek két lába van, tehát legalább két álláspontja lehet”, mondta egy gépészeti eszmecsere alkalmával Vértessy Mária (*) nevű kollégám a Medicorban, a hetvenes évek végén. Ott és akkor csak arra akart utalni, hogy az adott problémára két megoldást is lát, de a mondás (számomra) ennél lényegesen szélesebb jelentéstartalmú lett az idők során. Az Ikrek jegyében születtem…
Szóval, az teljesen normális, ha az embernek ugyanarról két, akár homlokegyenest eltérő véleménye van. Ráadásul a mondást a páros testrészek szerint értelmesen ki lehet terjeszteni: két szem – két látásmód, két fül – két hallomás stb. Még ráadásul, a dolog angolul tükörfordításban helytálló: standpoint, viewpoint. (Vö.: anyanyelv - mother tongue.)

 

„Ezt az alkatrészt megspórolhatjuk, ha nem tesszük oda”, ismertette a hallgatósággal Dr. Magyar József gépészprofesszor, mondjuk 1975-ben, talán a klasszikus, hajtóműtervezési feladatra való felkészítésben. Nincs a mondásnak akkora filozífikus „halója”, mint az előzőnek, de jól utal arra, hogy minden egyes alkatrész, kialakítás, featúra létjogosultságát meg kell fontolni – majd teljes joggal kétségbe lehet vonni. Mindez a tervezés normál folyamatába tartozik.

 

„Ha egy alkatrész már valamekkora, akkor nem lehet önmagánál nagyobb”, szögezte le Medgyesi György kollégám a Medicorban a hetvenes évek végén valamikor, azt akarva kifejezni, hogy az a valami nagy valószínűséggel el fog férni ott, ahova ő gondolta. Majd hosszan röhögtünk…

 

„klocni”: általánosan használt szó a széle-hossza-magassága hozzávetőlegesen egyenlő, de mégsem gömbszerű (mert alapvetően szögletes) alkatrészekre. (De ~2R magasságú henger is lehet klocni... ) Ha ugyanis egy mérete sokkal hosszabb, mint akármelyik másik kettő, akkor rúd. Ha két mérete sokkal nagyobb, mint a harmadik, akkor lemez (esetleg korong).

 

„bükmüttyü”: jellemzően olyan, összetett alakú klocni, amelyik az eredeti rendeltetése szerint mozog. De bármilyen, a tervezett beépítési funkciója szerint mozgó alkatrész lehet bükmüttyü, ha elegendően bonyolult az alakja. (Sajnos, a gépészek között kevés volt a székely. Nekik ugyanis van egy gyönyörű szavuk ugyanerre: „pillempáty".)



(*) Vagy meghalt még az online éra előtt, vagy offline életet él, mert én semmilyen digitális lábnyomot nem leltem fel tőle...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gmernok.blog.hu/api/trackback/id/tr557696416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása