2015. július 06. 12:09 - joozsef

Felütés

Először is: mi az a gmernok? Hátugye, gépészmérnök épész nélkül.
(Nyilván a vegyészek, építészek, villamosmérnökok találták ki a viccet, becslésem szerint több, mint 70 évvel ezelőtt. A csoportkultúrák kötelező kirekesztése.)

Aztán: Nemrég láttam az „Agymenők” sorozatban, hogy a legfontosabb érzékelés a tapintás, ezért a (még ismeretlen) földön kívüli civilizációkkal való kommunikáció legbiztosabb módszere (fizikai protokollja) a tárgyak alakja és mérete. Ezért véstek aranylemezbe (és csavaroztak föl) egy halom információt a Voyager-2 űrszondára – amely két éve elhagyta a Naprendszert. Mivel a sorozat MIT-en és Caltech-en végzett zsenikről szól, higgyünk a szereplőknek, már csak azért is, mert azt az aranylemezt 1977-ben lőtték fel (Az „Agymenők”  előtt konkrétan 40  évvel…), és kialakításában Carl Sagan is részt vett. (Az ismeretlen nevekért lásd a Google találatait.)

Jómagam pedig így fogalmaztam meg, mi a gépészmérnökség:
az a tervező és megvalósító tevékenység, amely a tárgyak méretének, alakjának és mozgásának meghatározásával foglalkozik.

Ilyenformán tehát a gépészmérnökség az egyik legalapvetőbb intelligens tevékenység az Univerzumban. (Legalábbis olyan univerzumban, amelyben a „tárgy", „alak", „méret" és „meghatározás" fogalmak értelmesek.)


Következhetne itt egy végtelen fejtegetés a meghatározás korlátairól. (*) Vagy hogy a Voyager-2 a plútós Naprendszert hagyta el. Vagy nyafogás arról, hogy miért foglalt és üres a „gepeszmernok.blog.hu”.

Mindezek helyett arról fogok nyafogni, hogy a gépészmérnökség (minden más mérnökséggel együtt) az utóbbi évtizedekben az emberiségpusztító növekedés rosszul fizetett lakájává vált (tisztelet a kevés kivételnek). Ezért gondoltam, hogy elfelejtés helyett néhány gondolatot rögzítek itt.

 (*) Ez nem korlát. (Lásd még: Magritte.) Szóval a gépész konstruktőrségről lesz itt szó. Sokféle gépészmérnöki tevékenység van.
A konstruktőr
nem más tervét alakítja a helyi körülményekhez;
 nem szakért hatósági engedélyekhez;
 nem szakért törvényi megfelelőségekhez;
 nem gyártástechnológiát állít össze meglevő erőforrásokból;
 nem épít modulelemekből „egyedi megoldást";
 nem (kizárólag) publikál szakcikkeket (és blogot :) ).

A konstruktőr az, aki olyat hoz létre, amilyen korábban nem volt. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gmernok.blog.hu/api/trackback/id/tr37603992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása