2015. július 08. 14:01 - joozsef

A fogaskerék

Mindenki tudja, mi az a fogaskerék. Mindenki ismeri. Már csak azért is, mert az utóbbi év(tized)ekben a „Beállítások” (Settings) általános funkció jelképévé vált. Akkor most hadd áruljak el róla egy kicsi, piszkos titkot. A fogaskerék nem ilyen.


Mindenki azt hiszi, hogy tudja, hogyan működik a fogaskerék. (Minden olyan állítás kétséges,amely generális annotációval kezdődik...) A fogak egymásba érnek, az egyik kerék forgatja a másikat. 

Nos, az igazi, gépészeti fogaskerekek fogai nem csúsznak egymáson, hanem gördülnek. Emiatt a fogaskerék-hajtás hatásfoka magas, 80-90 százalékos. Viszont a gördülés miatt a fogak alakja egyáltalán nem olyan, mint a piktogramon. Hanem olyan, mint itt balra. A fogak oldalai íveltek. A fogárkok oldalai ugyan lekerekítettek, de nem egy ívből állnak, hanem egy éles sarkú árok „enyhítései”.

A piktogram meg azért rossz, mert az az első valaki nem értett hozzá, nem volt gépész, és az ő tévedése terjedt el, és alakult át meg át – ebben az evolúcióban semmi sem kényszerítette, hogy valósághű legyen.

Majd ott alul kicsit, kis betűkkel megmagyarázom, hogy az az íveltség milyen (nem titok, a gépészek évekig tanulják, hogyan kell jó fogaskereket tervezni), itt csak ismertetem szót: evolvens görbéjűek a fogak oldalai. (Latinul: legördülő, egy transzcendens függvény írja le az alakját.)

 Azzal járulok hozzá a világ javulásához, hogy itt közzéteszek egy olyan piktogramot, amelyet nem volt nehezebb megrajzolni, mint azt, amelyet mindenki ismer, de jobban hasonlít a fogaskerékre. A nemlétező olvasó átveheti innen, ha akarja, és hátha…

((pictogram comes soon))

És persze az egész eddigi fejtegetés hamis, ha a „Beállítások" piktogram nem a fogaskerékből származik, hanem a vízcsapból. Ha így van, akkor jó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gmernok.blog.hu/api/trackback/id/tr577610126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása